Otto Preminger

Otto Preminger
Otto Preminger 1976.
Otto Preminger 1976.
FöddOtto Ludwig Preminger
5 december 1905
Wiznitz, Österrike-Ungern
Död23 april 1986 (80 år)
New York, New York, USA
År som aktiv1931–1986
MakaMarion Mill
(1932–1946)
Mary Gardner
(1951–1959)
Hope Bryce
(1971–1986)
Betydande verkLaura (1944),
Mannen med den gyllene armen (1955),
Analys av ett mord (1959),
SFDb

Otto Ludwig Preminger, född 5 december 1905 i Wiznitz i Österrike-Ungern (Vyzhnytsia i nuvarande Ukraina), död 23 april 1986 i New York i delstaten New York, var en amerikansk filmregissör, filmproducent och skådespelare. Han var en mångsidig filmregissör som regisserade komedier, kriminalfilmer och västernfilmer.

Biografi

Otto Preminger var son till Josefa Preminger, född Fraenkel, och Markus Preminger, riksåklagare i kejsardömet Österrike-Ungern. Otto och hans bror Ingo följde båda i faderns fotspår och studerade juridik. Så småningom anställdes Otto Preminger som direktör för Kaiser-Jubiläums-Theater – senare Volksoper i Wien. 1932 svarade han för regin av teaterstycket Sinnenas hus (Das Haus der Temperamente). 1933-1935 hade han tjänsten som direktör för Theater in der Josefstadt. År 1935 lämnade han, sannolikt på grund av sin judiska härkomst, Österrike och emigrerade till USA.

I USA

I USA kom Otto Preminger att till en början medverka i ett antal teaterstycken och filmer som skådespelare. I filmerna spelade han i några fall på grund av sin tyska brytning tyska officerare (nazister). I slutet av andra världskriget övergick han mera till regi och produktion av filmer. Han gjorde filmer baserade på populära romaner och teateruppsättningar. Ofta kom han att ta upp tabubelagda ämnen som drogproblem, våldtäkt och homosexualitet. Under 1950-talet engagerade Preminger Saul Bass för att skapa vinjetter och filmaffischer, bland annat för Analys av ett mord (1959).

Otto Preminger avled 1986 av cancer och Alzheimers sjukdom.

Filmografi (urval)

ÅrFilmtitelRegissörProducentSkådespelare
1931Die große LiebeJaJa
1942Mannen med sälgpipornaJaJa
1943Vi spionerJa
1944LauraJaJa
1945Fallen ängelJaJa
1947Hans älskarinnaJaJa
1949Damen bedyrarJaJa
1950Nattens vargarJaJa
1952Planerat illdådJaJa
1953Fångläger nr 17Ja
1953PattyJaJa
1954Floden utan återvändoJa
1954Carmen JonesJaJa
1955Mannen med den gyllene armenJaJa
1955En mans myteriJa
1958Ett moln på min himmelJaJa
1959Porgy and BessJa
1959Analys av ett mordJaJa
1960ExodusJaJa
1962Storm över WashingtonJaJa
1963KardinalenJaJa
1965Första segernJaJa
1965Bunny Lake är försvunnenJaJaJa
1966–1968Läderlappen (TV-serie)Ja
1968SkidooJaJaJa
1977Hobbit (TV-film)Ja
1979Den mänskliga faktornJaJa

Externa länkar